Poziv na dostavu projektnih prijedloga: "Učeničke akcije protiv klimatskih promjena"

Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i Zaklada SOLIDARNA, kroz projekt „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, podržat će škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom djelovanju tijekom predsjedanja RH Vijećem EU od 01. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

S tim ciljem otvaramo poziv na dostavu projektnih prijedloga putem kojeg učenici, škole i učenički domovi diljem Hrvatske mogu dobiti do 10.000 kuna za kampanje i projekte borbe protiv klimatskih promjena.

ROK PRODULJEN DO 21.12. U 23:59h.

Prijedlozi tema* u okviru natječaja „Učeničke akcije protiv klimatskih promjena“:

a) Šume: Imate ideju kako EU i Republika Hrvatska kao njezina članica mogu zaštititi europske i svjetske šume od Medvednice preko Karpatskog gorja do Amazone? Što mogu poduzeti sami građani?

b) Voda: Hrvatska je bogata izvorima pitke vode. Što EU i Republika Hrvatska mogu učiniti da zaštite naše rijeke i more od plastičnog otpada, zagađenja i eksploatacije? Što mogu poduzeti sami građani?

c) Zrak: Zrak koji udišemo postaje sve zagađeniji. Što EU i Republika Hrvatska mogu učiniti kako bi nam osigurale čist i zdrav zrak? Što mogu poduzeti sami građani?

d) Otpad: U mnogim gradovima širom Hrvatske ali i Europe otpad se i dalje ne odvaja ili se iz kontejnera prelijeva na ulice. Imate li prijedlog kako to EU i Republika Hrvatska mogu popraviti? Što mogu poduzeti sami građani?

*Dozvoljeno je predlaganje drugih tema u okviru klimatskih promjena.

Pri izradi projekata razmislite kako klimatske promjene utječu na vaše gradove i mjesta (npr. kolike su štete od požara i poplava), što vi možete učiniti vezano za predložene teme i što želite da političari u Hrvatskoj i Europskoj uniji učine po tom pitanju za vrijeme predsjedanja RH Vijećem EU.

Neke od mogućih aktivnosti su:

- ulične akcije

- javne kampanje

- umjetničke akcije i izvedbe (street art, performansi, predstave, koncerti itd.)

- mobilizacija drugih unutar vaše škole ili kvarta

- debate/tribine

- medijski istupi

 

Ukupan iznos financijskih potpora u okviru ovog poziva, koji će biti raspodijeljen na 8 do 15 dobitnika potpora, iznosi 80.000 kuna. Potpore će biti ravnomjerno raspoređene na sve 4 teme natječaja, ovisno o kvaliteti i broju prijava. Maksimalni iznos potpore iznosi 10.000 kuna.

Vremensko razdoblje provedbe podržanih projektnih prijedloga je od 13. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

Prijavu na natječaj podnosi prijavitelj projekta putem platforme Survey Monkey, a ona mora uključivati:

  1. Prijavni obrazac - dostupan putem platforme Survey Monkey na poveznici https://www.surveymonkey.com/r/ucenicke_akcije
  2. Obrazac proračuna projekta  - (u Excel formatu) priložen kao dokument unutar online prijavnog obrasca (VAŽNO - molimo da dokument prebacite u PDF prije prilaganja, a da verziju u Excelu sačuvate)

 

Projektni prijedlozi zaprimaju se putem online platforme Survey Monkey od 14. studenog 2019. godine do 14. prosinca 2019. godine.  Rezultati natječaja bit će javno objavljeni  najkasnije 23. prosinca 2020. godine.

ROK PRODULJEN DO 21.12. U 23:59h.

Sva pitanja vezana uz uvjete Poziva na dostavu projektnih prijedloga mogu se poslati putem e-maila u razdoblju od 14. studenog 2019. do 3. prosinca 2019. godine na e-mail adresu natjecaj-crosol@solidarna.hr

Sva pitanja i odgovori, kao i druge važne obavijesti bit će objavljeni na internet stranici Platforme za međugrađansku solidarnost CROSOL, www.crosol.hr i SOLIDARNE – Zaklade za ljudska prava i solidarnost, www.solidarna.hr ne kasnije od 10 dana prije isteka roka za prijavu projektnih prijedloga.

Upute za prijavitelje, Prijavni obrazac i Obrazac proračuna projekta mogu se pronaći na internet stranici Platforme za međugrađansku solidarnost CROSOL, www.crosol.hr te SOLIDARNE – Zaklade za ljudska prava i solidarnost, www.solidarna.hr.Odgovori na pitanja pristigla na natjecaj-crosol@solidarna.hr do 03.prosinca 2019. godine

1. Mora li odgovorna osoba za provedbu projekta biti ravnatelj škole ili za provedbu projekta nastavnik može biti i odgovorna i kontakt osoba?


Projektnu prijavu svakako kao odgovorna osoba mora potpisati ravnatelj/ica škole.

No, odgovorna i kontakt osoba za provedbu projekta može biti učenik i/ili nastavnik/ca škole.

2. Odgovara li jedan nositelj projekta samo na jednu temu, na sve 4 ili više tema?
 
Jedan nositelj projekta projektnu prijavu može pripremiti na bilo koju od zadanih tema – dozvoljeno je držati se jedne zadane teme te  povezivanje više tema.

Dozvoljeno je i smišljanje vlastite teme koja se ne nalazi u zadane četiri teme, ali je vezana uz klimatske promjene.

3. Mora li se projekt odviti unutar zadanih datuma ili možda može biti gotov ranije?
 
Provedba projekta može biti završena i prije 30. lipnja 2020. godine.

4. U Uputama za prijavitelje datum roka prijave je 14. prosinca 2019., dok je na jednom internet portalu kao datum roka prijave naveden 12. prosinca 2019. godine. Koji je krajnji rok prijave na natječaj?

Krajnji rok prijave na natječaj je onaj naveden u Uputama za prijavitelje – 14. prosinca 2019. godine.

ROK PRODULJEN DO 21.12. U 23:59h.

5. Je li novčana potpora jedini novac kojim raspolažemo za provedbu aktivnosti - što u slučaju da se ukupan iznos potpore od 80.000,00 kuna raspodijeli na 15 projekata i dodijeljena sredstva nisu dostatna za provedbu projekta?
 
Postotak iznosa malih financijskih potpora koji se dodjeljuje iznosi 100% te nije potrebno sufinanciranje projektnih aktivnosti od strane škola. Stoga, dobivena financijska potpora jedina su novčana sredstva kojima se raspolaže za provedbu projektnih aktivnosti.

U slučaju velikog broja zaprimljenih projektnih prijava, ovisno o kvaliteti projektnih prijedloga i visine traženih iznosa potrebnih za provedbu projekta, Evaluacijski odbor će zatražiti ili korekciju proračuna ili predložiti smanjeni opseg projektnih aktivnosti kako bi što veći broj kvalitetnih projektnih prijedloga dobio dostatnu financijsku potporu za učinkovitu provedbu projekta.

6. Je li dopušeno naručiti potrebnu opremu za provedbu projekta putem web stranice trgovine ili se mora fizički otići u trgovinu i kupiti sve potrebno?

Opremu potrebnu za provedbu projektnih aktivnosti dopušteno je naručiti i kupiti putem web stranice trgovine za koju je analizom tržišta zaključeno da predstavlja najbolju od tri ponude.px-flag-of-europe-1544435548202-1573856653.jpg solidarna+logo+znak+bitmapa-1573856681.jpg presidency+logo-1573856929.png crosol_logo-1573856949.png

DOKUMENTACIJA NATJEČAJA

UPUTE ZA PRIJAVITELJE_Učeničke akcije protiv klimatskih promjena.pdf
OBRAZAC PRORAČUNA_Učeničke akcije protiv klimatskih promjena.xlsx
Pitanja i odgovori_ Ucenicke akc ije protiv klimatskih promjena.pdf