Pokrenuta humanitarna akcija „Širimo svijest, spasimo život“

Zaklada SOLIDARNA i plesni pokret „Spread The Culture“ od 27. travnja do 31. svibnja organiziraju humanitarnu akciju „Širimo svijest, spasimo život“ kojom će skupljati sredstva za Fond #SPASIME! 

U sklopu akcije, tijekom 14 dana od 1. do 14. svibnja, „Spread The Culture“ organizirat će online plesne radionice. Radionice će se tijekom navedenih 14 dana svakog dana prikazivati na Instagram Live i tako biti otvorene za sve! Cilj plesnog pokreta „Spread The Culture“ dosad je bio udružiti plesnu zajednicu i širiti plesnu kulturu, a sada pozivaju i plesače i neplesače da se udruže, pomognu žrtvama obiteljskog nasilja i šire svijest kroz ples!

Za vrijeme trajanja humanitarne akcije svi koji mogu i žele pomoći žrtvama obiteljskog nasilja donacije mogu uplatiti na žiro račun Zaklade SOLIDARNA HR4124020061500078391, s pozivom na broj: 02-2020, ili putem mobilnog bankarstva skeniranjem ovog koda:


barcode-spasime-1587998741.gif


Trenutno stanje karantene uzrokovano pandemijom Covida-19 sve nas je dovelo do promjena navika, želja, planova, do toga da preispitujemo sebe i druge, strahujemo, neke slobode su nam ograničene, no možda i više nego prije zahvalni na stvarima koje imamo. Ipak, u sigurnosti svog doma možemo u miru popiti kavu, napraviti ručak, raditi, plesati, nazvati prijatelje i članove obitelji, odmoriti. Imamo određenu slobodu i mir. Nekima su nažalost mir i sloboda oduzeti. Obiteljsko nasilje u izolaciji eskalira iz dana u dan. Procjenjuje se kako se nasilje povećalo čak za trećinu. Mnoge žrtve nasilje ne mogu prijaviti jer su zbog izolacije pod još većom kontrolom nasilnika te nemaju kako pozvati pomoć. Neke od njih se boje da zbog manjka kapaciteta u skloništima, nepostojanja skloništa u čak šest županija, ili zbog uvedenih mjera, za njih u skloništima neće biti mjesta. I možda presudno, mnoge i više nego inače osjećaju bespomoćnost, strah i sram. 

„Spread the Culture“ pokret i Zaklada SOLIDARNA stoga su odlučili iskoristiti snagu i slobodu koju imaju i pokrenuti humanitarnu akciju „Širimo svijest, spasimo život“ čiji je cilj, osim skupljanja sredstava za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, širiti svijest o problemu nasilja u obitelji te nasilja općenito, o kršenju osnovnih ljudskih prava te o problemu nejednakosti. Svi ovi problemi i pojave sveprisutni su, svugdje u svijetu, i moramo se odlučno boriti protiv njih. Pozivamo vas stoga na zajedničku odgovornost. Širimo svijest, spasimo život! Zajedno smo promjena!