Podržite fond Drugotna na sav glas i akciju Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije

Poziv donatoricama i donatorima

PODRŽITE SLUŠKINJE KOJE USTAJU ZA ŽIVOT BEZ NASILJA, PODRŽITE FOND „DRUGOTNA NA SAV GLAS!“

Poštovane sugrađanke i sugrađani,


Zaklada SOLIDARNA Vas poziva da podržite zaštitu prava žena na slobodu izbora i život bez nasilja – prava na udaru vjerskih fundamentalističkih skupina pod jurišnim sloganom „protiv rodne ideologije“ i „protiv ratifikacije Istanbulske konvencije“. Ova Konvencija Vijeća Europe ključni je međunarodni pravni dokument koji državama propisuje niz obveza za učinkovito sprječavanje, sankcioniranje i zaštitu od rodno uvjetovanog nasilja nad ženama i u obitelji. Za fundamentaliste je pak Istanbulska konvencija neprihvatljiva upravo zato što prepoznaje da je društvena prihvatljivost nasilja nad ženama odraz patrijarhalnog shvaćanja žene kao „drugotne“ koja treba biti podložna muškarcu, u skladu sa shvaćanjem patrijarhata kao  „naravnog zakona“ odnosno poretka „danom od Boga“  kojeg čak ni u demokraciji nemamo pravo razgrađivati i preoblikovati u pravednije društvene odnose koji šire prostor slobode, poštovanja i sigurnosti za sve osobe, i za žene i za muškarce.

Zaklada SOLIDARNA prepoznala je važnost građanskog otpora fundamentalističkom negiranju ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti pa je već prošle godine kampanjom za fond „Drugotna na sav glas!“ uspjela podržati 16 lokalnih inicijativa, uključujući i masovni Noćni marš za reproduktivna i seksualna prava, održan u Zagrebu na Međunarodni dan žena, u organizaciji feminističkog kolektiva fAktiv. Budući da napadi na ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost ne prestaju, Zaklada SOLIDARNA odlučila je fond „Drugotna na sav glas“ razvijati kao trajan i pouzdan izvor financijske i logističke podrške svim građanskim akcijama u obranu ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Stoga Vas SOLIDARNA poziva da podržite otpor vjerskom fundamentalizmu kao donatori, kroz naš zajednički pothvat punjenja  fonda „Drugotna na sav glas“.  

Trenutno kroz Fond  „Drugotna na sav glas!“ prikupljamo 10.000 kn za 30 služavkinih odora i 15 crnih krabulja koje su izradile članice udruge Kamensko za akciju „Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije“, održanu na Cvjetnom trgu u Zagrebu u subotu 10. veljače u 12h, inspiriranu TV serijom „Sluškinjina priča“, po romanu Margaret Atwood koja je i  osobno podržala akciju na Twitteru.  Odore će se koristiti i u narednim akcijama širom Hrvatske, s namjerom da se fond odora poveća na stotinu te da ga možemo i posuđivati sestrinskim pokretima u Bugarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj. Donacije za tematski fond „Drugotna na sav glas!” možete uplatiti na bankovni račun Zaklade SOLIDARNA IBAN HR73 2390 0011 1009 4807 2 (pri Hrvatskoj poštanskoj banci, SWIFT: HPBZHR2X) ili putem  online donatorske platforme SOLIDARNE.  Velika nam je i pomoć ako proslijedite ovo pismo, a bit će nam drago da se uključite u rad SOLIDARNE  – javite nam se na info@solidarna.hr.


Puno Vam hvala na vašoj solidarnosti sa svim ženama koje ne pristaju na ulogu „služavki“ i „drugotnih“!