Nisi sama- ideš s nama!

Želimo osigurati ženama oboljelim od karcinoma besplatan prijevoz na i sa kemoterapije. Presretni smo što Vam predstavljamo kampanju u suradnji sa udrugom Nismo same.

Kako je počela naša priča počela?

Sve je počelo 2015. godine, u jedan svibanjski ponedjeljak ujutro kada rutinski pregled Ivane Kalogjere Brkić otkriva da ima karcinom dojke. Sve osobe koje otkriju da boluju od maligne bolesti dožive velik udarac i šok, a Ivana je doživjela dvostruki-otkriven joj je karcinom i izgubila je posao. Nažalost, takvi scenariji nisu rijetkost.

kalogjera2-1521806939.jpg


Dok se suočavaju sa strahom, tugom, ljutnjom, potiskivanjem, usamljenošću, depresijom, bespomoćnošću, anksioznošću i strahom za egzistenciju, oboljeli istovremeno vode bitku i s nepoznatim zdravstvenim terminima i pokušavaju se snaći u vrtlogu zdravstvenog sustava.

Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj te umire svaki četvrti stanovnik. U 2014. godini zbog raka život je izgubila 13 939 osoba, 7 911 muškaraca i 6 028 žena. Unatoč tome, Hrvatska nema nacionalnu strategiju borbe protiv raka, a zdravstveni i društveni sustav marginalizira pacijenta.

No, situacija u zdravstvenom sustavu i životne nedaće nisu obeshrabrile Ivanu i kreće u svoju bitku. Prolazi kroz operacije, kemoterapiju, zračenja i tijekom liječenja susreće se s različitim ženama koje su oboljele od malignih bolesti. Slušala je njihove priče i iskustva, a i na svojoj koži osjetila je posljedice toga da se u našem se sustavu izgubio čovjek. Sve je manje ljudskosti, a pacijenti su postali broj koji državi donosi trošak.


No, zašto žene?

Iako se svi oboljeli od malignih bolesti suočavaju s jednakim ili sličnim poteškoćama i u suvremeno doba većina žena obnaša nekoliko uloga: ulogu kćeri, ulogu prijateljice, ulogu supruge, ulogu majke te radnu ulogu. Mnogostruko su opterećene čak i tijekom bolesti što često ometa uspješno liječenje. Kako bi se mogla pružiti odgovarajuća podrška oboljelim ženama, zanimalo nas je što je sve potrebno oboljelim ženama.

Proveli smo istraživanje potreba žena oboljelih od malignih bolesti u suradnji s 3 kliničke bolnice- KBC Zagreb, Sveti Duh i Institutom za tumore te drugim zainteresiranim ženama preko udruge Nismo same dali su nam bolji uvid u to čiji život nastojimo olakšati i kako to učiniti.

kbc-1521807129.jpg


To su žene od 21-70 godina, 70.70% žena je udano i 82.80% njih ima djecu. 67.6% žena boluje od karcinoma dojke i 75.80% žena primalo je kemoterapiju.

Ono što im treba jest prijevoz na terapiju ili s terapije (45.28%). Svaka četvrta žena koja prima kemoterapiju u zagrebačkim bolnicama nema riješen prijevoz na terapiju i s nje. Potrebna je i pomoć u kućanskim poslovima (64,97%), adekvatna i pravovremena informiranost o bolesti i mogućnostima tijekom liječenja (33.76%) te dostupnost psihološke pomoći  (>5.7%).

Istraživanje je pokazalo kako je projekt  „Nisi sama – ideš s nama!“ prijeko potreban za pružanje podrške oboljelim ženama.  Raspisujemo poziv za volontere koji će pratiti žene na terapiju ili s nje i povezujemo se s dragim taksistima iz Radio Taxi Zagreb koji oduševljeni idejom pristaju biti dio ove priče i donijeti osmijeh na lice svake prevezene žene.  Uključuje se DM koji donira paketiće potrepština za žene i Cetina koja donira vodu, a projekt dobiva sve veću podršku lokalne zajednice.


Kotači podrške polako se okreću...

... a cilj je razviti novu socijalnu uslugu na području grada Zagreba i potaknuti pripadnike drugih gradova da pokrenu kotače promjene i slične inicijative pokrenu u svojim sredinama. Time bi se izvršio pritisak na sustav i uvela usluga prijevoza svih osoba oboljelih od malignih bolesti unutar zdravstvenog sustava koja postoji u svim razvijenijim gradovima EU.

No, kako se kaže „Rim nije izgrađen u jednom danu“, već dan po dan, korak po korak, a naš prvi je kampanja „Nisi sama-ideš s nama!“ kojom prikupljamo sredstva za prijevoz što većeg broja žena na kemoterapiju i s nje.

Želimo prikupiti 18000$ pomoću kojih ćemo osigurati 2000 vožnji (1000 povratnih) za žene oboljele od raka.

Kotače podrške možete pokrenuti  donacijom, a zauzvrat dobijete majice, šalice, bedževe, potpisane knjige, posebne knjige, a kroz kampanju očekujte nova iznenađenja. ;) Uplate idu na poseban račun zaklade SOLIDARNA i svaka kuna pokreće kotač promjene.
LINK ZA DONIRANJE: https://www.indiegogo.com/projects/nisi-sama-ides-s-nama/x/15681316#/


Ako ne možeš uplatiti preko indiegogo platforme isto možeš i direktnom uplatom na poseban namjenski račun pri HPB-u: HR3323900011500130855

ili skeniranjem ovog barkoda u m-bankingu

barkod-1521807323.png


Što ako ne možete donirati?

Pokrenuti kotače podrške možete i bez novaca:

a) recite svojim bližnjima, prijateljima i prijateljicama, poznanicama i poznanicima za našu kampanju

b) imate nešto doma što želite pokloniti osobi koja ima novac? #OsmisliSvojPerk

c) javi na se za volontiranje na petra.madjercic@solidarna.hr


Zahvaljujemo u ime svih žena koje se liječe i koje čekaju svoje kotače podrške! :)


Zajedno pokrenimo kotače podrške!