Izvještaj: Podrška inicijativama i akcijama za ženska ljudska prava i rodnu ravnopravnost

SOLIDARNA je u listopadu 2016. godine pokrenula kampanju „Drugotna na sav glas!“ kao odgovor na sve jači mizogini diskurs koji dolazi iz klerikalnih krugova te sve intenzivnije napade na reproduktivna i seksualna prava žena u Hrvatskoj. Ovdje možete pročitati cjelokupni izvještaj kampanje i fonda "Drugotna na sav glas!"

Građani/ke su mobilizirani da se založe za rodnu ravnopravnost putem raznih kanala: FB stranica Drugotna na sav glas, okupila je preko 2500 građana i građanki, a podrška se stjecala i nizom javnih pojavljivanja na različitim kulturnim, aktivističkim i sportskim manifestacijama. Ostvarena je i suradnja s nizom udruga, kafića i trgovina širom Hrvatske. Podrška ženskim inicijativama mogla se iskazati putem doniranja, a zauzvrat su se mogle dobiti majice s natpisima „drugotna“, „štraca“, „neposlušna“ i „od Evinog rebra“ (muško solidarno izdanje).


kampanja+Drugotna+na+sav+glas+%283%29-1520350204.jpg

 

Ukupno je od donacija građana prikupljeno 40.579 kuna, čemu je SOLIDARNA dodala još 15.000 kuna donacija iz svog općeg fonda za rad Zaklade, kako bi na Dan ljudskih prava 10. prosinca objavila javni natječaj s fondom od 60.000 kuna. Predviđene potpore iznosile su do 4.000 kuna za ad hoc akcije (HITNO&BITNO) i do 10.000 kuna za nove ili inovativne umjetničke, aktivističke i pomagačke akcije (INKUBATOR), inicijative i projekte pojedinki, neformalnih grupa i organizacija koje štite i promiču rodnu ravnopravnost i slobodu rodnog izražavanja. Pritom je stavljen naglask na inovativne inicijative te inicijative iz malih sredina. Na natječaj je pristigla 61 prijava, a 16 malih potpora dodijeljeno je uoči Međunarodnog dana žena 2017. godine.


U nastavku se nalazi cjelokupni popis podržanih inicijativa & projekata, a cjelokupni izvještaj možete preuzeti na dnu stranice:

·         DVD Vrhovac, „Sestre vatrogaskinje“, 2.000,00 Kn, Ozalj

·         Perić Ivana i Kuzmanić Ana, „Govoriš, pišem- nevidljive žene u fokusu“, 2.000,00 Kn, Zadar

·         Gradska knjižnica i čitonica Ivana Belostenca, „Inkubator samosvojnih“, 2.000,00 Kn, Ozalj

·         Bitcherin, web stranica „Gejnijalno“, 600,00 Kn, Split

·         Kalogjera Brkić Ivana, Inicijativa za pokrivanje troškova odlaska na terapiju za žene oboljele od raka, 3.600,00 Kn, Zagreb (plan za nacionalnu razinu)

·         Tomičić Espi, Herak Sabrina, „Ja od jutra nisam stala“, 3.000,00 Kn (nacionalna razina)

·         Održivi otok, O.- časopis o rodnoj ravnopravnosti, solidarnosti i ostalim otočkim temama, 5.000,00 Kn, Jelsa

·         Kadoić Tina, Eksperimentalna drama „Sve što nije tvoje“, 4.500,00 Kn, Sv. Ivan Zelina, Nova Gradiška, Bjelovar, Sesvete

·         Udruga za promicanje kreativnog i zdravog života Otoka, Otoci i otočanke, 6.000,00 Kn, Prvić/šibenski arhipelag

·         Jureković Nikolina i Strinavić Manuela, „Probij zid šutnje!“, 3.530,00 Kn, Nova Gradiška

·         fAKTIV, Osmomartovski tjedan 2017., 5.500,00 Kn, Zagreb

·         Centar za civilne inicijative, Super bake u akciji!, 2.000,00 Kn, Karlovac

·         Drum'n'bijes, 5.000,00 Kn, Zagreb (nacionalna razina)

·         Centar za majke anđela, Podrška ženama koje su izgubile bebu ili dijete, 3. 880,00 Kn (nacionalna razina)

·         Nogometni klub Zagreb 041, Ženska nogometna ekipa, 5.000,00 Kn, Zagreb

·         Inicijativa „U dobroj vjeri“, 7.500,00 Kn, Zagreb


Uslijed akutne potrebe za trajnim radom na obrani stečenih ženskih ljudskih prava, Zaklada SOLIDARNA će tijekom 2018. godine nastaviti aktivno tražiti namjensku donatorsku podršku za ad hoc i novonastajuće ženske inicijative u zajednici te će periodično, u skladu s priljevom sredstava ponovo otvarati natječaj „Drugotna na sav glas!“. U tu svrhu Zaklada SOLIDARNA namjerava ostvariti suradnju s tematskim zakladama i fondovima za podršku ženama u zemlji i inozemstvu – u tu je svrhu ostvaren inicijalni kontakt s OAK Fondacijom.

Za dodatna pitanja i potencijalne suradnji javite nam se na:

Marina Škrabalo

Upraviteljica

SOLIDARNA- zaklada za ljudska prava i solidarnost

adresa ureda: Trg kralja Petra Krešimira IV, br.2

e-mail: marina.skrabalo@solidarna.hr

Drugotna na sav glas

Izvjestaj_podrska_inicijativama_i_akcijama_za_zenska_ljudska_prava.pdf
SOLIDARNA Foundation Report on Support to Grassroots Women's Initiatives_web_eng.pdf